Verrassende Fransen daar in Cahor

Cahor waar ligt dat en wat doe je daar? Tja, omdat mijn vader graag vakantie viert in afgelegen gebieden in Frankrijk kwamen wij per ongeluk afgelopen paasweekend in Cahor terecht, in midden-zuid Frankrijk. Het goede nieuws is, dat ze daar ook wijn maken. Cahor is bekend om zijn zwarte wijn, stevige rode wijn van de malbec druif. Niet echte onze favoriet, maar nu we er toch zijn, uiteraard het proberen waard.

Op internet googlen we eerst even naar een leuk adresje en zo kwamen we terecht bij Fabien Jouves, en zijn domein Mas del Périé.
Een tandenloze oma loopt op het erf en wijst ons een deur waar de wijnboer zit. Fabien  komt op krukken naar buiten, want hij was pas gevallen tijdens een dronken konijnenjacht, verteld hij. We beginnen de proeverij met een witte Chenin, biodynamisch gemaakt. Aha Chenin, onze favoriete druif uit de Loire! Fabien heeft de Chenin geblend met Sauvignon en is een heerlijk zomers wijntje.

IMG_2929.jpg

Dan proeven we de Malbec. Voor ons toch vaak te bitter. Maar Fabien heeft veel meer dan traditionele wijnen. Hij trekt een pallet open met vrolijke etiketten.

youfuck.png

 

 

Onder andere de ‘You fuck my wine’. Gemaakt van 70% Jurancon noir. Deze druif wordt normaliter in kleine percentages gemengd met de malbec, maar omdat de druivenstokken inmiddels 50 jaar oud waren wilde Fabien ze niet rooien. Ik maak er lekker mijn eigen wijn van! Dan maar geen Cahor label.
En succesvol! Veel fruitiger (donkerfruit en kersen) dan de Malbec, zachtere tannines en licht kruidig. Top wijntje!

Ook de Les Amphore is een mooie verrassing. Deze wijn is inderdaad in een Amfora kruik gegist zoals ze dat eeuwen geleden deden. En wij afgelopen zomer in Georgië hebben gezien. De geur van de wijn is vrij heftig, maar de smaak is zacht, rond en complex. En toch 100% malbec. Goed passend bij gerechten met maagjes en niertjes, denk ik.

IMG_2934.jpg Fabien bij zijn Amforakruik

Na 12 wijnen proeven vinden wij het wel mooi geweest, maar Fabien heeft nog een speciale toegift. De Bid’ouillage. Een foutje van zijn pa. Hij goot wit druivensap ik een oud rood vat. Maar na 2 jaar wachten en wat zuurstof doorlaten is het een prachtige wijn geworden, met wat oxidatietonen van een droge sherry. Goed als aperitief bij vleeswaren of bij stevige kazen.
Wauw! Cahor is een stuk verrassender dan we hadden gedacht.

PS: De You f*** my wine is ook in Nederland te bestellen: http://wijnvriend.nl/product/mas-del-perie-you-f-my-wine-2014/

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s