Wijn ervaringen:

Georgische wijn is zo gek nog niet.

Georgie is mooi

Waarom is iedereen toch zo verbaasd over ons reisje naar Georgië? Het is echt een prachtig land. Geweldig mooie natuur, aardige en zeer gastvrije mensen en ook nog een wijnland! En het is niet zomaar een wijnland, maar volgens zeggen, het eerste land waar wijn is gemaakt. Al ver voor de Griekse tijd, werd er in het Kaukasusgebied wijn gemaakt.

Onze eerste kennismaking met de Georgische wijn bij ons hostel in Sighnali was overigens wel even schrikken. We kregen heel zoet druivensap met een behoorlijke alcohol smaak. ‘Home made’ zei onze gastheer, ‘free to taste’.  Aha, zo doen de Georgiërs dat hier. Ze brouwen hun eigen drankjes van druifjes die hier volop groeien. De chacha (soort au de vi) was nog erger. Puur alcohol met vleugje sap. Het werd wel een hele gezellige avond.

De volgende dag gaan we op zoek naar een echte wijnboer. We komen bij ‘Pheasant Tears’. Hier spreken ze gelukkig goed Engels. Het is een gezellig lokaal met veel flessen. We proeven 4 verschillende soorten en krijgen uitgebreide uitleg over de traditionele Georgische manier van wijn maken. We proeven zowel de zoete als de droge varianten. Prima wijnen, maar  houden toch meer van de droge wijnen die iets moderner zijn gemaakt dan van de traditionele zoetere versies.

Pheasanttears

De Georgiërs maken nog veel wijn op de traditionele manier in een grote kruik die maanden lang onder de grond wordt bewaard in de kvevri. Deze pot is aan de binnenkant ingesmeerd met bijenwas, zodat hij goed isoleert. Na een fermentatieproces (zonder gist,  met eigen schillen) en gisting in die kruik, scheppen ze de wijn eruit met lange lepels. Ontzettend bewerkelijk en daarom wel heel bijzonder dat dit nog steeds zo gebeurd. Het maakt de wijn wel extra kruidig en geeft een beetje een harsachtig smaakje.

georgische wijnkruik

Later die middag rijden we langs een grote fabriek van Shumi. De deur is open dus we stappen, net als in Frankrijk, gewoon naar binnen. De een groepje mensen zitten flessen in te pakken en wenken ons de fabriek in. Het lijkt een klein familiebedrijf, maar blijkt toch een van de grote exporteurs naar Rusland.  Alle prijzen en certificaten hangen aan de muur.

georgische-wijnfabriek

Er is gelukkig een dame die engels spreekt en ons wil rondleiden in het museum en de wijnkelder. We proeven hier ook verschillen de wijnen, maar die Georgische namen zijn wel lastig te onthouden. Daarom heb ik een spiekbriefje gemaakt , zodat we kunnen onthouden of we met de droge of de zoete, witte of rode wijn te maken hebben.

Rood                                  Wit:
Khvanchkara (zoet)          Alaznis veli (zoet)
Kindzmarauli (zoet)         Alaznini (zoet)
Akhasheni (zoet)             Tvishi (zoet)
Ojaleshi (zoet)                 Tbilisuri (half zoet)
Saperavi (droog)              Manavis mcvane (droog)
Mukuzani (droog)           Rkatsiteli (droog)
Tsinandali (droog)

De droge wijnen zijn best goed. Over het algemeen zijn de rode heel krachtig, kruidig en vol donker fruit. De droge witte wijnen zijn vaak vol tropisch fruit en proef je wat honing of hars. Ook in de droge varianten.

Wil je meer weten over Georgische wijnen.  Er zijn enkele leveranciers in Nederland.  Enkele Pheasant Tears wijnen en ook de Mukuzani van Shumi kun je in Nederland bestellen.

Wie durft ze te proeven?
Laat me weten. Dan organiseer ik een Georgische wijnproeverij!

Advertenties

Najaarsproeverij “Italiaans rood”

Proeverij

Het is weer tijd voor lekkere stevige rode wijnen. In november geef ik een wijnworkshop over mijn favoriete rode wijnen uit Italie en een avond over wijn bij je (kerst)diner!

Meld je snel aan!

wijnworkshop-nov2017.jpg

Bij groepen van 8-20 personen kom ik bij je thuis een proeverij/workshop geven. Voor meer informatie bel: 06-1224 3338

Verrassende Fransen daar in Cahor

Cahor waar ligt dat en wat doe je daar? Tja, omdat mijn vader graag vakantie viert in afgelegen gebieden in Frankrijk kwamen wij per ongeluk afgelopen paasweekend in Cahor terecht, in midden-zuid Frankrijk. Het goede nieuws is, dat ze daar ook wijn maken. Cahor is bekend om zijn zwarte wijn, stevige rode wijn van de malbec druif. Niet echte onze favoriet, maar nu we er toch zijn, uiteraard het proberen waard.

Op internet googlen we eerst even naar een leuk adresje en zo kwamen we terecht bij Fabien Jouves, en zijn domein Mas del Périé.
Een tandenloze oma loopt op het erf en wijst ons een deur waar de wijnboer zit. Fabien  komt op krukken naar buiten, want hij was pas gevallen tijdens een dronken konijnenjacht, verteld hij. We beginnen de proeverij met een witte Chenin, biodynamisch gemaakt. Aha Chenin, onze favoriete druif uit de Loire! Fabien heeft de Chenin geblend met Sauvignon en is een heerlijk zomers wijntje.

IMG_2929.jpg

Dan proeven we de Malbec. Voor ons toch vaak te bitter. Maar Fabien heeft veel meer dan traditionele wijnen. Hij trekt een pallet open met vrolijke etiketten.

youfuck.png

 

 

Onder andere de ‘You fuck my wine’. Gemaakt van 70% Jurancon noir. Deze druif wordt normaliter in kleine percentages gemengd met de malbec, maar omdat de druivenstokken inmiddels 50 jaar oud waren wilde Fabien ze niet rooien. Ik maak er lekker mijn eigen wijn van! Dan maar geen Cahor label.
En succesvol! Veel fruitiger (donkerfruit en kersen) dan de Malbec, zachtere tannines en licht kruidig. Top wijntje!

Ook de Les Amphore is een mooie verrassing. Deze wijn is inderdaad in een Amfora kruik gegist zoals ze dat eeuwen geleden deden. En wij afgelopen zomer in Georgië hebben gezien. De geur van de wijn is vrij heftig, maar de smaak is zacht, rond en complex. En toch 100% malbec. Goed passend bij gerechten met maagjes en niertjes, denk ik.

IMG_2934.jpg Fabien bij zijn Amforakruik

Na 12 wijnen proeven vinden wij het wel mooi geweest, maar Fabien heeft nog een speciale toegift. De Bid’ouillage. Een foutje van zijn pa. Hij goot wit druivensap ik een oud rood vat. Maar na 2 jaar wachten en wat zuurstof doorlaten is het een prachtige wijn geworden, met wat oxidatietonen van een droge sherry. Goed als aperitief bij vleeswaren of bij stevige kazen.
Wauw! Cahor is een stuk verrassender dan we hadden gedacht.

PS: De You f*** my wine is ook in Nederland te bestellen: http://wijnvriend.nl/product/mas-del-perie-you-f-my-wine-2014/

 

 

Wijnproeverij bij De Steenencamer

21 februari is de voorjaarsproeverij van De Steenencamer in Huizen. Ik mag Yvonne helpen bij de proeverij aan haar gasten.

Mooie variatie aan wijnen heeft ze weer, 21 stuks, met een paar heel bijzondere wijnen er tussen.
Bijvoorbeeld Bodegas Clos de la Vall, een kwaliteitswijn van de PX druif, waar normaliter zeer zoete sherry van gemaakt wordt. Nu in een fris droge wijn met veel minerale tonen en rijp fruit.

Ook super was de Borges Maderia Reserva medium sweet 5 jaar oud.
IMG_2803.jpgIMG_2804.jpgIMG_2805.jpg

www.desteenencamer.com

 

Bubbels voor War Child

In Februari 2015 ben ik met 100 andere Nederlanders de challenge aangegaan om voor War Child de Kilimanjaro te beklimmen. Niet alleen een lichamelijke uitdaging,  maar ook een uitdaging om minimaal 2400 euro in te zamelen voor War Child.

Om dit geld bij elkaar te krijgen heb ik o.a  3x een bubbels workshops gegeven.  We hebben het verschil geproefd tussen 3 prosecco’s,  2 cava’s , cremant en champagne.  Het was niet alleen heel gezellig en lekker maar iedereen weet nu ook dat ‘extra dry’ helemaal niet droog is 😉

Kleine impressie….

IMG_1220 IMG_1280

p.s. De inzameling voor War Child is gelukt,  en de top is bereikt!

IMG_1478